Ezen az oldalon a Hedge Fund-ok világát mutattuk be. Mik ezek, mit csinálnak, hogyan működnek, milyen stratégiát használnak, milyen befektetéseik vannak. Szó volt érthető nyelven az elméletről, módszerekről, de érdekességekről, hírek elemzéséről, aktualitásokról is. Más szóval: megtudhattad mit és hogyan csinálnak a TőzsdeBálnák, mit tesznek az olyan dollármilliárdos és gyakran titokzatos spekulánsok mint Soros, Griffin, Simons és társaik. A Blog nem frissül tovább, de a teljes archívum ezen az oldalon elérhető marad.


Friss, rendszeresen frissülő Blog-unkat itt lehet elérni: bluemorphoinvestments.blog.hu


Monday, November 28, 2011

Hedge Fund stratégiák a válság alatt

Sokakat érdekelhet, hogy az amúgy is az abszolút hozamú megközelítésükről híres Hedge Fund-ok milyen eredményeket értek el a válság alatt, illetve annak átalakulása során, és melyek szegmensek voltak a legsikeresebbek a sima részvénybefektetők számára veszteséges, vagy legalábbis hektikus időszakokban. Ezért Hedge Fund stratégiák a válságban címmel tartottunk négy nagyon érdekes előadást a szombati napon. Akik ott voltak rengeteg érdekes információt és gyakorlati tippet kaptak a befektetések világából, egészen pontosan  az abszolút hozamú befektetések világából. Az előadásokat két kollégámmal együtt, Bundik Csabával és Szabó Barnabással tartottuk. Teljesen különböző területeket érintettünk a nap folyamán. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a nap eseményeit.

Elsőként a trendkövető stratégiákról beszélgettünk, amelyet nagyon sok helyen tanítanak és nagyon sok helyen lehet olvasni róluk, de kevés helyen hallani arról, hogy milyen tényezők fontosak a tejleskörű, sikeres végrehajtás érdekében. Ráadásul ezek kis és közép befektetői szinten még nagyobb jelentőséggel bírnak. Gyakran nem vesznek figyelembe olyan lehetőségeket, amit intézményi szinten a befektetők alkalmaznak. Beszéltem a korreláció vizsgálat fontosságáról, de arról hogy hány piacon érdemes jelen lenni, illetőleg beszéltünk arról hogy a belépési vagy akár kilépést skálázása miként működhet. Említettünk indikátorokat és egyéb jelzéseket, amelyek a tranzakciókról a időzítését szabályozzák.


Miért válságálló ez a stratégia?

A trendkövetők érték el magasan a legjobb eredményeket a 2008-as piaci hurrikán idején. Az általuk dominált Managed Futures ágazat produkálja a leginkább eltérő idejű dradown-okat és a legalacsonyabb együttmozgásokat a részvénypiacokkal. Ez még akkor is nagy előnyt ad, ha a magas volatilitás helyenként nehézzé teszi a kockázatkezelést.

A második előadást Szabó Barnabás tartotta egy méltatlanul háttérbe szorult pedig néha hihetetlen magas hozamokat felmutatni képes stratégiáról, a Fixed Income területről. Konkrét javaslatokkal párhuzamosan hallhattak a résztvevők a kötvényárazás rejtelmeiről, és arról, hogy az ilyen elsőre szürkének tűnő terület is milyen nagy emelkedéseket képes produkálni. 


Miért válságálló ez a stratégia?

A legtöbb fixed income eszköz folyamatos készpénzáramlást biztosít a befektetőinek, ráadásul a vállalatok egy jó része ma már kisebb kockázatokkal rendelkezik, mint az államok közül nem egy. A hozamemelkedési szakaszok végével pedig nagyon alacsony árfolyamon lehet ehhez hasonló kötvényekhez hozzájutni.

Ezt követően került sor az ebédszünetre.A harmadik előadás során igazán autentikus forrásból kaphattunk képet az egyik legígéretesebb részvénypiacról, amely az egész globális színtéren jelenleg megtalálható. Bundik Csaba több évet dolgozott Hanoi-ban, és személyes okokból is több szállal kötődik Vietnámhoz. Emellett üzletfejlesztési gyakorlata során számos olyan vezetővel találkozott, aki fontos döntéshozó szerepben van a Délkelet Ázsiában lévő ország életében. Köztük olyanokkal is, amelyek a tőzsdén vannak, vagy oda készülnek. Csaba részletesen beszélt arról, hogy mi várható a régió és az ország gazdasági életében, milyen árfolyamváltozások várhatóak, és miként lehet ezeket felhasználni. Az előadáson bemutatásra került egy Hedge Fund, amelyik komoly tőkét fektet ide, nem véletlenül.


Miért válságálló ez a stratégia?

Vietnám részvénypiaca a világ egyik legizoláltabb tőzsdéje, ami köszönhető a pártállami rendszer sajátosságainak, és az ország külső befektetőkkel történő óvatosságának. Emellett Saigon börzéje a legalacsonyabb korrelációt mutatja fel nemcsak a globális, hanem még a szomszédos országokkal szemben is. 

A negyedik előadás a piacfüggetlen (Market Neutral) stratégiákról szólt. Ennek során - főként a részvénypiacon - alacsony vagy zéró nettó piaci kitettség mellett long és short pozíciókat is felvesznek. Mindezt elsősorban érték alapon teszik, ennek néhány módszerét is szóba ejtettem, de szóba kerültek az időzítéssel kapcsolatos taktikák is. Ezeket is aktuális, akár még a közeljövőben felgyorsuló konkrét példákkal mutattam be.Miért válságálló ez a stratégia?

A piacfüggetlen stratégiák - ahogy a nevükben is szerepel - nem függnek attól, hogy mi történik a részvény vagy más pénzügyi piacokon. A válságban gyakran kialakuló pánik kiváló beszállási lehetőségeket hoz létre, eközben a túlértékelt papírok esésének ideje is sokkal könnyeben érkezik el. Így a Market Neutral mindkét lábán könnyebben lehet nyereséget elérni.

Kétségtelenül egy hosszú, és tartalmas nap volt, de közben a bárpult is segítette a rengeteg információ feldolgozását. ;)


Amennyiben ezúttal nem tudtál részt venni a rendezvényen, van mód arra, hogy hasonló, válság idején is működő befektetésekről hallhass és olvashass. Ha szeretnél sokkal többet megtudni, akkor iratkozz fel a díjmentes Válságálló Értesítőre, ahová rendszeresen küldök ki híreket, érdekességeket és tippeket a válság idején is jó hozamlehetőségeket tartogató befektetésekről:


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.